Nezapomeň zapomenout


Obývací pokoj prořízne namodralé televizní světlo a sekavé žbluňkání vína, které si spěšně nalévá. Je unavená, podrážděná a naštvaná. Kapky levného Merlotu, co si nenašly cestu do skleničky, utře dlaní a tu olízne. Sedne si do křesla, napije se a se vzdychnutím zakloní hlavu přes opěradlo. V televizi běží jakási rádoby vtipná americká komedie. Asi po minutě se z reprobeden ozve suché, mechanické “komerční přestávka”. Následuje další dlouhé vzdychnutí a hluboký lok vína.

“Zapomeňte na to, že vás dnes v práci šéf osahával, ale vy nemůžete nic říct, protože práci potřebujete. Zapomeňte na to, že váš manžel dělá přesčasy, ale vy víte, že souloží se svou spolužačkou z večerní školy…” Otočí hlavu směrem ke dveřím, jako by někoho čekala, a pak zainteresovaně vrátí pohled k reklamě.
“A teď to nejlepší. zapomeňte na to, že nemáte na dovolenou, takže nemůžete uniknout každodennímu stresu! Dejte si instantní dovolenou, dejte si Amnezitol!
Na obrazovce se objeví postarší proplešatělý muž v doprovodu blonďatého kravaťáka s mikrofonem. V pozadí hraje flétnová meditační hudba, oba sedí v tureckém sedě a blondýn se usmívá od ucha k uchu, čímž dává na odiv svůj zlatý špičák. Obrátí pohled do kamery a začne.
“Doktore Trustminski, co je to za úžasnou věc, řekněte nám, co je to ten Amnezitol a jak pomáhá statisícům ženám v domácnosti od chmur a depresí?”
Do záběru se lehce odleskne světlo z pleše druhého muže, který v jedné ruce drží balíček prášků a v druhé malý hrníček, zřejmě s kávou. Z toho si před odpovědí přihne.
- “Víte, byla to náhoda a zázrak v jednom. Vyvinuli jsme totiž lék na uklidnění, který má shodou okolností řízené vedlejší účinky. Amnezitol vás pošle na příjemnou cestu rajskou zahradou. Vše bez jakékoliv kocoviny či návyku. A k tomu zapomenete, co se po určitý čas stalo.” Odmlka. Blondýn teatrálně pozvedne obě ruce, aby naznačil otázku, doktor se strojeně usměje a pokýve hlavou. 
“Vše vysvětlím. Vezmete-li si jednu tabletu, cítíte se hodinu jako na vlnách katamaránu, a k tomu zapomenete, co se stalo v posledních dvou hodinách. Na minutu přesně. Pakliže si vezmete dvě tabletky, dvě hodiny poplujete s delfíny karibikem a čtyři hodiny smutných a stresujících myšlenek zmizí. Pokud si vezmete pilulky tři, tři hodiny trávíte na luxusní dovolené na plážích Mauriciu. A dvanáct hodin tíhy světa zmizí lusknutím prstu. Je to úžasné. Amnezitol je přelomový. Je skvělý. Je to lék na stres, na smutek, prostě na všechno! A ta cena? Tři pilulky za tisíc korun! Amnezitol je vaše vysněná dovolená za tisíc korun!
- “Neskutečné dámy a pánové! Kupujte, stačí zavolat do smartspeakeru “Amnezitol” a za deset minut může být u vás doma!” Doplní staršího muže moderátor a oba se zašklebí do kamery. 
Sotva znatelným písmem se dole na obrazovce objeví nápis “Vedlejší účinky zahrnují ztrátu kontroly nad svěračem”. 
Znavená žena už ale kouká k oknu. Jedním velkým douškem dopije sklenici vína a vypne televizi. Chvíli jen tak pozoruje světla v protějším paneláku.
Hey Google ozve se příjemný chraplavý hlas. Objednej Amnezitol, neprodleně. Na stěně se rozsvítí pár led diod. Dobrá madam, máte dvě důležité zprávy, chcete si je poslechnout? Žena vstane a otevře okno. Hmm, řekni mi je za 10 minut, odpoví. Jak si přejete madam, zprávy vám budou přečteny za 10 minut. Váš nákup by měl právě přilétat. A opravdu. Na parapet přistává šedivý dron s nápisem “Amazon”. Z podvozku mu vypadne balení Amnezitolu a kurýr obratem odlétá.
Žena balíček sebere a usadí se zpátky do křesla. Vyloupne si tři tabletky, hodí si je do úst a na sucho polkne, jako když se krmí husy šiškami. Zhluboka se nadýchne a zavírá oči. Pláž, šum vln, oceán. Vůně grilovaných mořských plodů. Někdo ji chytá za ruku a pomalu spolu vstupují na malou lodičku.
Na stěně zabliká pár diod. Zpráva první – výpis bankovního účtu, hlášení. Jste dvě stě tisíc korun v mínusu, prosím, kontaktujte PPB, vaši První Proletářskou banku. 
Vlny, chechtání delfínů a azurové nebe. První hodina v ráji začíná.
Zpráva druhá – Celostátní varování! PČR varuje před nákupem tzv. Amnezitolu. Jedná se o vysoce návykovou látku, kterou zatím nelze legislativně zakázat. Po užití se dostanete do smyčky, ve které zapomenete, že jste drogu užili. Skrze promyšlený time managment a technologie se tak dostanete do nekončící etapy Amnezitolu! Varujeme všechny občany, aby se tomuto výrobku vyhnuli!

Žena v křesle spokojeně oddychuje. Oknem vane slabý teplý vánek. 




Komentáře

Oblíbené příspěvky